Ai intrebari sau nelamuriri? Nu ezita sa ne contactezi la numarul de telefon 0731 052 333!

Va oferim aceeasi experienta stomatologica rafinata si la noua noastra locatie din Calea Rahovei, nr. 290, unde tarifele raman la fel de accesibile, asa cum v-ati obisnuit in cei 12 ani de excelenta!

Profilaxie dentară

Profilaxie dentară

Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala, preintampinand astfel aparitia complicatiilor. Asadar, profilaxia dentara are 2 roluri :

- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale

- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor

Exista 3 categorii de factori care influenteaza aparitia cariei dentare si a bolii parodontale :

1. Factorul infectios

Este cel mai important factor fiind reprezentat de microbii sau bacteriile situate in placa dentara. Microbii reprezinta principalul factor cauzator al imbolnavirilor dentare si parodontale in lipsa carora ar fi imposibila aparitia cariei dentare si a bolii parodontale.

2. Factorul alimentar

Este reprezentat de alimentele pe care le consumati. Alimentele sunt impartite in 4 mari categorii : proteine, glucide ( sau zaharuri ), lipide si vitamine.

Dintre acestea, cele care influenteaza cel mai mult aparitia afectiunilor dentare sunt glucidele. Aceasta datorita faptului ca reprezinta o buna sursa de consum pentru bacterii fiind si o importanta componenta a placii dentare.

3. Terenul

Este reprezentat de calitatea tesuturilor dento-parodontale. Acest lucru se refera in primul rand la calitatea smaltului si a dentinei. Cu cat sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca si scop cresterea duritatii smaltului dentar.

Metodele de profilaxie dentara actioneaza pe una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor incerca sa influenteze factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul, adica calitatea smaltului dentar.

 1. Profilaxia pentru factorul infectios

  • Igiena orala

   Igiena este cea mai importanta metoda de profilaxie, in sensul in care, fara o igiena bucala corecta toate celelalte metode de profilaxie nu isi mai au sensul. Are ca si scop indepartarea placii dentare. Nu se efectueaza la cabinetul stomatologic.

  • Periajul profesional

   Se efectueaza la cabinetul stomatologic. Este un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a indeparta placa dentara. Este foarte eficient, dar are un mare dezavantaj : se poate efectua doar la cabinetul stomatologic.

   Placa dentara se depune dupa fiecare masa ; de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.

  • Detartrajul

   Detartrajul reprezinta manopera de indepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formeaza prin calcifierea placii dentare, acesta contine o cantitate foarte mare de microbi.

   Detartrajul se efectueaza la cabinetul stomatologic si este nedureros. Se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. In mod ideal, frecventa acestuia este de 2 ori pe an.

    

   profilaxia dentara : detartrajul cu ultrasunete

    

  • Sigilarea santurilor si fosetelor

   Aceasta este o metoda foarte eficienta prin care se preintampina stagnarea microbilor in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.

   Practic, se realizeaza niste obturatii cu materiale fluide care vor "inchide" santurile si fosetele dentare facandu-le mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi.

    

   profilaxia dentara : sigilarea santurilor si fosetelor

    

  • Depistarea si tratarea cariilor incipiente

   Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt usor si relativ ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorita evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.

   

  Cele mai multe dintre aceste metode se aplica la cabinetul stomatologic in cadrul controlului periodic. De aceea, si controlul periodic poate fi considerat o foarte eficienta metoda de profilaxie.

   

 2. Profilaxia pentru factorul alimentar

  Sunt mult mai greu de aplicat deoarece este foarte greu sa-i indici cuiva ( cu atat mai putin unui copil ) sa nu mai consume dulciuri.

  De aceea, in cel mai bun caz, se poate indica o reducere a consumului de zaharuri, desi, si acest lucru este de cele mai multe ori greu de dus la indeplinire.

   

 3. Profilaxia pentru teren

  Aceste metode se refera la cresterea rezistentei smaltului dentar. Cea mai importanta metoda este fluorizarea.

  Cea mai importanta fluorizare este cea care se efectueaza incepand de la nastere pana la varsta de 12 ani, adica in perioada de formare a dintilor definitivi. Administrat pe o perioada mai lunga de timp, fluorul va intra in componenta smaltului dentar facandu-l mai dur si mai rezistent.

  Aceasta fluorizare se face prin administrarea de pastile speciale care au un continut optim de fluor, acoperind doza zilnica recomandata ( 1 mg/zi ). Administrarea pastilelor se face conform prospectului si a indicatiilor medicului stomatolog.

  Exista o dezbatere aprinsa cu privire la oportunitatea folosirii pastilelor de fluor pe termen lung. Din cunostintele si experienta noastra, administrarea corecta s-a soldat cu rezultate foarte bune iar pacientii nu au manifestat nici un fel de reactii adverse.

  Profilaxia prin fluorizare se mai poate realiza si prin metode specifice care se efectueaza la cabinetul stomatologic. Acestea au un efect mai redus, deoarece fluorul actioneaza asupra dintilor dupa incheierea perioadei de formare a acestora.

Inapoi la servicii